5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1 tsk kummin
3 1/2 dl rågsikt
3 1/2 dl kornmjöl
3-3 1/2 dl vetemjöl
Sätt på ugnen på 250°. Värm mjölken till 37°. Smula sönder jästen i en degbunke och rör ut lite med mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt, kryddor och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Forma på ett bakbord till en längd och dela i 20 delar. Forma till runda bollar och låt vila under bakduk.
Värm en osmord plåt i mitten av ugnen.Mjöla bakbordet riktligt. Kavla ut två bullar till tunna kakor. Kavla gärna med kruskavel i slutet. Ju tunnare du kan kavla desto godare. Ta ut den varma plåten och lägg på kakorna. Grädda i mitten av ugnen 4-5 minuter. Sätt in plåten efter varje gräddning så att den blir riktigt varm. Svalna under bakduk. Förvara i burk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar